fbpx

Underernæring

Underernæring er et overset sundhedsproblem. Her fortæller diætist Malene Iskov, hvad der sker med kroppen ved underernæring, og hvordan kosten kan tilberedes for at hjælpe den underernærede.

ARTIKEL af Klinisk Diætist Malene Iskov, Selvstændig og konsulent for Sanacare.

Underernæring – et overset sundhedsproblem

Underernæring er et problem, som desværre ofte bliver overset på hospitalerne og i ældreplejen.

Det er et paradoks. For vi ved, hvad der virker effektivt. De rigtige indsatser vil give bedre behandlingsforløb, mere værdighed og kan spare samfundet for 1,5 mia.kr. årligt (kilde: Kost og Ernæringsforbundet).

Småtspisende personer får ofte ikke nok næring. Kroppen skal have kalorier hver dag for at fungere. Mad er kroppens brændstof, og det er også her, vi henter vigtige vitaminer og mineraler.

Hvad gør underernæring ved kroppen?

Når tilførslen af næringsstoffer er for lille svækkes musklerne i koppen. Svækkelsen af musklerne rammer alt fra musklerne i benene til hjertemusklen og får hurtigt indflydelse på funktionsevne og livskvalitet.

Kost til underernærede

  • Maden skal tilberedes med flest mulige kalorier på små mundfulde.
  • Smør og fløde tilsættes alle de steder, hvor det er muligt.
  • Frugt kan koges til frugtgrød og serveres med piskefløde
  • Sovsen og suppen tilsættes fløde
  • Supplerende kan der tilsættes Adosan, som bidrager med ekstra energi og/eller protein.

Underernæring og proteiner

Ofte er det let med smør og fløde at få energiindholdet op, men proteinerne kan være sværere at få op i mængde.

Herunder en opskrift på Chokolademousse, som er beriget med Adosan Højprotein.

Chokolademoussen tåler nedfrysning og kan således laves i store portioner og opbevares på frost.

Chokolademousse
6 portioner af 94 g

Ingredienser:

  • 90 g chokolade, mørk
  • 40 g Adosan, Høj Protein, SanaCare
  • 2 dl piskefløde, 38%
  • 4 stk æggeblommer, pasteuriserede
  • 3 spsk sukker
  • 1 spsk appelsinjuice
  • Pynt: 1 dl piskefløde, 38%

1. 2 dl fløde tilsættes Adosan og piskes til flødeskum

2. Smelt chokoladen over vandbad

3. Pisk æggeblommer med sukker og tilsæt cokoladen under omrøring

4. Når chokolademassen er kølet til ca 25 grader vendes flødeskummet forsigtigt i.

5. Hæld chokolademoussen i portionsglas eller en en stor skål og sæt på køl i mindst 1 time

6. Pynt med flødeskum

Energi pr. portion på 94 g: 1490 KJ/355 kcal, 11 g protein (12E%), 13 g kulhydrat (16E%), 29 g fedt (72E%) Flere opskrifter kan findes på Adosan.dk

Køb Adosan i webshoppen

Adosan

Adosan fås i 5 varianter. Pulveret kan anvendes i bagning, madlavning og røres i direkte i mad og drikkelse.

P-Boost

P-Boost er et flydende proteinkoncentrat, lige til at komme i kaffen, saften eller i flydende fødevarer.

Chokolade

Lækker proteinberiget chokolade, fyldt med pebermyntecreme, perfekt som snack eller en lille dessert.